ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: RAMADHAN DI PERANTAUAN::

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sayang buat semua...

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa..” – Al-Baqarah, ayat 183


Fuh..pejam pelik, mandi makan...round pagi on call....ropenye dah nak masuk Ramadhan...tinggal sehari je lagi....Ya Allah, hampir tidak sedar penulis akan kehadiran Bulan yg sememangnya dinanti-nanti oleh semua umat Islam...Bulan yang menjanjikan seribu dua rahmat dan keampunan buat hamba2nya.....

Betullah apa yg pernah diungkap sewaktu dikampus dahulu...alam pekerjaan adalah alam yg sebanar...disinilah anda akan berperang di medan peperangan yang sebenarnya......sungguh, jika sekiranya kesibukan dunia tidak mampu dikawal dengan sebetulnya, tidak mustahil bakal merosakkan diri sendiri...

Ya Allah, jauhkan diriku dari segala kesibukan dunia sehingga melupakan tanggungjawab terhadapMU.....

Terima kasih akakku di jalan Allah,
Siti Illani Hj Shahbudin atas coretan pesanan dan nasihat dari anda......semoga motivasi ini dapat mempersiapkan diri untuk berdepan dengna kehadiran Ramadhan Al Mubarak tahun ini.........JOm layanzzz....



Bila seketul daging itu terasa 'kehilangan' sesuatu...
Carilah kembali 'sesuatu' yang hilang itu... Kerana fitrahnya seketul daging itu...
Zahiriahnya ia tidak bernyawa... Namun lahiriahnya ia sebenarnya 'nyawa'...
...
Beruntung bagi mereka yang memilih untuk terus 'menghidupkan' ia...
Kerana seketul daging itu ibarat Raja kepada jiwa...
Benarlah Sabda Nabi tercinta kepada kita...
Andai baik seketul daging itu, maka baiklah seluruhnya...
AstaghfiruLlah...
Bagaimana hati itu di kala ini...
Adakah ia mudah untuk menangis tatkala terdengar nama2 Rabb-nya...
Ataukah sekadar diam membisu tanpa ruh di dalamnya...
Pesan buat diri khususnya... dan adikku Shaiful Nizam...
Terasa lama tidak berkongsi taujihat denganmu...
Dalam kesibukan bekerja sebagai Seorang Petugas Perubatan...
Berusahalah untuk menghidupkan ruh dalam hati itu...
Agar pekerjaanmu bisa mengakrabkan lagi hatimu dengan Pencipta kita...
kerana pekerjaanmu itu sendiri teramat mulia...
Memberi khidmat dan rawatan kepada pesakit yang lemah...
Pahala buatmu berpanjangan...
Selama hati itu Adik pelihara agar lurus niatnya seiring dgn amal kerana-Nya..
Andai di kala ini, adik merasakan 'kehilangan'nya...
Segera kembali ke pangkuan Yang Maha Mendengar rintihan hati hamba...
Hanya DIA Yang Maha Tahu isi hati kita...Adikku, Teruskan bermujahadah..
Kerana Allah amat menyintai Syabab yang memelihara DIA dalam diri dan urusan hidupnya... Seketul daging itu barangkali merindui sesuatu..
AlhamduliLlah Allah campakkan hidayah untuk adik merasa 'kehilangan' itu...
AstaghfiruLlahal a'dzhiim...
Sama2 kita kembalikan segalanya kepada Yang Maha Sempurna..
InsyaAllah DIA sentiasa 'menunggu' untuk 'berbicara' dengan kita!
Salam Mujahadah & Muhasabah!

*Ramadhan sudah sangat hampir, persiapkan perisai dan bekal yang secukupnya.
*Jadilah kita hamba Allah, bukan hamba Ramadhan semata-mata.
*Keep Istiqomah.

*Hargai dan sambutlah Ramadhan seperti menyambut kedatangan orang yang sangat kita cintai.


~~SALAM RAMADAN AL MUBARAK~~ Selamat berpuasa kepada sume kawan2..Semoga Ramadan kali ini lebih bermakna buat kita semua..Selamat Berterawikh juga ye kawan2 (^____^) andainye ada salah silap sepanjang perkenalan,maafkan penulis....

BERBAKTI SELAGI MAMPU

p/s : Tahun nie sambut Ramdhan di Tawau....bersama kawan2 tersayang......huu

:: KAWAN & SAHABAT ::


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sayang buat semua...

Drpd Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda; “Seseorg insan adalah terikut-ikut dgn adat kebiasaan sahabatnya. Maka hendaklah kamu melihat dgn siapa kamu bsahabat.” (Riwayat al-Tirmizi & al-Hakim)



Bertemu kembali.....apa khabar teman2..? penulis harap bereh2 sokmo la deh.. :) Alhamdulillah, setelah sebulan berada di perantauan, penulis semakin ari semakin boleh sesuaikan diri..Cihat2 saje....[ kadang2 best jgk jd org jauh sb ade yang anto sms tnyer khabor...terase diri ini sangat dihargai...hee...ngeee..... :) ]

Ha, kali nie, penulis nk cakap pasal " KAWAN dan SAHABAT "..uish, kenape tetibe je nie..? ade request ker..? haha..tak ade la..td tengah dop study 'mukebuku'..ttbe terlihat satu status nie..terus terlintas cam best je klu sembang2 kat dalam blog nie...so, itulah al kisahnya cam mane leh dapat ideal nie...haha...


Hm, berbalik pada tajuk kite..ada beze ke antara KAWAN dan SAHABAT..?? cam sama je kan....penulis pon x tahu samada ade beze ke tidak..yang pastinya, penulis telah didokrinkan bahawa ada bezenya....haha....so, trime je...[ eh, terang2 kot ade beze tu..tgk ejaan pon dah tahu..hehe :) ]....
Statusnye berbunyi (ade bunyi ker) cam nie :

"~smmgnya kita digalak bkawan dgn smua org, tp dlm ribuan kenalan, mcari seorg sahabat jua bukanlah senang..~

Nak setuju ke tidak erk..? setuju je la...kene setuju,.hehe...Yup!!..kenape kene setuju..? tanyer diri sendiri selepas dah tahu ape sebenarnye beze KAWAN dan SAHABAT....,nanti klu dah tahu, buleh la emailkan or SmS kat penulis ape beze erk..penulis pon nk tahu..hehe..


Ringkasnya, Pembentukan akhlak dan jati diri kita sebagai seroang manusia sedkit sebanyak[banyak jgk la] bergantung pada SIAPA sahabat kita..YUp,!! Pernah jgk penulis dengar suatu ketika dahulu kate2 yg berbunyi..

"seAndainya kamu ingin tahu bagaimana sikap dan perangainya, tgklah siapa Sahabatnya.."

Wah...klu kita faham, Sahabat kita lah KPI (Key Performance Index) utk kita..kan..?

Penulis teringat kepada para sahabat Rasulullah SAW. Ramai diantara para sahabat terdahulu yang pada asalnya menjadi penentang Islam dan tegar melakukan perkara kejahilan sebelum kehadiran Rasulullah. Dan, meraka itu ada yang menjadi musuh Islam yang tegar!


Tetapi, apabila mereka menemui jalan Dakwah, Bertemu Rasulullah SAW, cuba untuk mengenali dan berkawan dengan Baginda, mereka berubah secara 100%!

Umar al-Khattab pernah berkata,

“Tiada tempat yang telah kuisikan dengan kekufuran dan dosa pada zaman jahiliahku, melainkan semuanya aku telah isikan semula dengan keimanan dan amal soleh setelah keislamanku.”

Beliau sebelum seorang yang dikenali dengan kejahatan dan menjadi musuh Islam dan memusuhi Rasulullah SAW sendiri. Namun, hanya dengan satu peristiwa, beliau menjadi seseorang yang baru dan menginfakkan dirinya di jalan Islam. Malah beliau antara para sahabat yang sangat dekat pada Rasulullah.

So, konklusinya...HIdup ini adalah Ujian untuk Memilih..maka, Jom kite pilih untuk berSahabat dengan Orang2 yang Mampu membawa kite ke arah Kebaikan dan Menjadi Insan yang Cemerlang, Gemilang dan Terbilang di Sisi Allah... :) ..

Klu buleh dan sebolehnya...jgnlah berkawan ngan org2 yang bakal merosakkan hidup kita...Kan pernah jugak kite dengar, Klu orang pakai minyk wangi, kite pon dapat jgk baunye kan....so, same la analogi nye....klu kite nie yg jahat dan tak berape nk baek nie, cam penulis sekarng nie, tp klu kawan2 sekeliling kita nie semua yg baek, insyaAllah..tiada yg mustahil...lame-kelamaan..suatu hari nanti kite akan terikut dengna budaya Baek mereka......


So, ini je kot utk kali ini...kite jupe lgi len mase ye....Ha, sebelum penulis chow, mohon doa dari teman2 agar Allah permudahkan segala urusan penulis..Alhamdulillah, semalam dah terlaksana satu perjumpaan antara ahli2 Papisma kat Hospital Tawau a.ka. Usrah Papisma Tawau...InsyaAllah, gerak kerja untuk melestarikan Amanah yg dipikul akan digalas bersama sahbat2 yg pernah suatu ketika dahulu mengikat janji utk istiqamah dijalan ini...InsyaAllah....Mohon doa ye....

Buat sahabat-sahabatku yang dirindui....Khas untuk kalian......



Kaylah...nak berciap utk Men Futsal plk nie,.hehe...wassalam..

p/s : Cam x banyk je isi yg nak disampaikan....hehe...sengaja penulis wat mcm ini agar teman2 ade usaha sendri utk mencari....nt leh kongsi kan... :)

BERBAKTI SELAGI MAMPU

:: USRAH ANAK MUDA TAWAU ::


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sayang buat semua...

"Dan orang2 yang berusaha dengan bersungguh2 kerana hendak memenuhi agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan2 Kami (yg menjadikan mereka gembira dan mendapat keredhaan) dan sesungguhnya (pertolongan) Allah berserta orang2 yang berbuat baik-Al ankabut : 69 "

Bertemu kembali....huu...Pertamanya, penulis ingin memohon maaf kepada yang asek dop tnyer bile nk update blog nie....Bukan apa la, masih lagi dalam proses untuk menyesuaikan diri di tempat orang disamping mengatur beberapa perancangan bagi melaksanakn janji yg pernah di buat suatu ketika dahulu...hehe.. :) Cam seruis jer bunyi tu....hehe

Alhamdulillah, setakat hari ini, makin hari makin 'smooth' perancangan yang diaturkan....Semalam telah berpeluang buat pertama kali BerUsrah dengan Anak Muda Tawau....." Pencarian " pengisian rohani bersama sahabat2 sePerjuangan akhirnya telah ditemui....hanya yang tinggal sekarang adalah mengumpul dan mengadakan Pertemuan pertama bersama Dr-Dr Papisma yg ada di Hospital Tawau ini...Moge Allah permudahkan Urusan ini....[ so itulah sedikit sebanyak sebab nape sudah hampir sebulan tidak menjenguk blog penulis ini..ada perkare yg perlu di utamakn.....kan..? hehe ]


Wah....hampir sebulan sudah penulis tak update blog nie...haha..So, ringkasnya, sekarang penulis berada di Posting Medical..Alhamdulillah, penulis sangat bersyukur sb kebanyakan Staff di Hospital Tawau nie Tersangat la baeknye...seriusly, mmg jauh beze ngan staff kat semenanjung...Mereka sangat SEDIA MEMBANTU...i loike..!! :) [jgn marah ye org semenanjung...hehe] So far, setelah hampir satu bulan berada di Posting Medical, antra sejarah yg dicipta adalah diberi kepercayaan oleh Specialist penulis iaitu DR Arun untuk bersamanya di dalam OT membuat Pleuroscopy and Chest tube insertion...Fuhh, mmg TerBaek lah..!! hehe...

Sedikit perkongsian pengisian Usrah Penulis bersama Anak Muda Tawau semalam...USrah dimulakan dengan bacaan Al Mathurat dan seterunya disambung dengan pengisian yang mana penulis dapat simpulkan bahwa peri pentingnya perancangan dalam Organisasi..Betullah ade ungkpan yg mengatakan bahawa Kebenaran tanpa perancangan mudah dikalahkan oleh kebatilan yang mempunyai perancangan..[ dlm hati, mmg tepat kene pada diri sendri tatkala sekarang dalam proses untk merancang..].

Seterusnya ahli diingatkan supaya kembali beramal dengan Rukun Biah yg pertama iaitu FAHAM..isu yg dibangkitkan adalah berkenaan dengan BERSIH 2.0..Mengapa BERSIH ini diketuai oleh seorang NOn-Muslim iaitu Datuk Ambiga..? jikalau tiada kefahaman disitu, sudah pasti ade yg mempersoalkannya..ttp Alhamdulillah, sedikt pencerahan semalam drp naqib Usrah dpt memberi idea jikalau berdepan dengna persoaln tersebut...

Akhirnya Usrah diakhiri dengan sesi Taaruf...[ Al Maklum la, baru pertama kali join ngan Anak Muda tawau..so, kene la berTaaruf kan....hehe...] Alhamdulillah, setelah hampir 1 jam 30 minit, Usrah berjaya ditamatkan...


So, inilah serba ringkas yg penulis dapat update untk waktu sekarang...Maaf sekali lagi...InsyaAllah, jikalau kesemua perancangan berjalan dengna lancar, akan lebih aktif utk update blog inie..Mohon doa daripada team2 ya... :)

p/s : 1) Gambar kat atas tu sempena Party " OFF TAG" kami..haha..best makan ikan bakar kat sini..dah la murah2... :)

2) Jom kita same2 mendoakan agar kesemua sahabt2 yg ditangkap termasuklah Pimpinan dalam Perhimpunan Bersih hari ini dibebaskan secepat mungkin...

BERBAKTI SELAGI MAMPU