ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: AIDILFITRI ADALAH IBADAH, BUKAN ADAT!! ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sayang buat semua....

“...dan hendaklah kamu bertakbir (membesarkan) Allah di atas hidayah yang dikurniakan kepada kamu dan supaya kamu bersyukur.” (Surah al-Baqarah: 185)

“Sesungguhnya Allah menggantikan untuk kamu dua hari yang lebih baik daripada itu, iaitu Aidiladha dan Aidilfitri .” (Hadis sahih An-Nasa’i)
"Allahu Akbar… Allahu Akbar… Allahu Akbar…Laa Ilaaha Illallaah wallaahu Akbar…Allahu Akbar wa Lillaahilhamd…" Apabila bergemayanya kalimah Membesarkan Allah ini memecah keheningan malam, disaat itulah tandanya Umat Islam seluruh dunia amnya, dan Malaysia khususnya menyambut kedatangan Syawal tanda Kemenangan dan graduasi buat umat Islam setelah sebulan berada di Madrasah Ramadhan. Apa yang pasti, doa dan harapan semua agar Ijazah Taqwa mampu dimiliki untuk dijadikan bekalan menghadapi bulan2 yang mendatang..

Sedikit coretan dari penulis tentang Aidil Fitri ini. Ringkasnya "Aidil - fitri "bermaksud " Kembali - Fitrah " atau perayaan fitrah iaitu kemenangan kita kembali kepada fitrah bersama ketaqwaan kepada Allah SWT dalam diri kita. Fitrah kita sebagai manusia seperti yang banyak dijelaskan oleh Allah dalam Al quran, dan antaranya ialah Manusia itu suci bersih dari segala dosa dan maksiat dan inginkan kebaikan. Inilah Fitrah sebenar kita sebagai manusia

Kita berpuasa…melatih melepaskan jiwa..diri sejati..roh..diri yang sebenar daripada kehendak (nafsu) jasad yang penuh dengan fikiran dan emosi. Kita tidak mahu lagi mengikut kehendak jasad tetapi kita ingin memimpin jasad ke arah yang diilhamkan oleh Allah SWT. Telah terbukti sudah bahawa Puasa mampu mendidik manusia untuk menyekat nafsu, paling tidak pon tidak makan dan minum di saat bulan Ramadhan..Inilah didikan yang kita lalui dan sewajarnya bagi orang2 yang beriman dan berpuasa dengan penuh pengharapan untuk mendapat rahmat Allah, selayaknya mereka diberi suatu Hari Kemenangan untuk diraikan iaitu Hari Raya AidiFitri..

Tetapi, Apalah makna kemenangan jika kita sekadar berjaya memungut sebanyak mungkin ganjaran Ramadhan sedangkan diri yang sejati masih tidak berubah. Apalah ertinya sebuah kemenangan jika kita masih lagi bersikap tamak, bakhil dan banyak yang tidak puas hati dengan ketentuan Allah SWT. Apalah ada dengan sebuah kemenangan fitrah jika kita merayakan kemenangan dengan sekadar kegembiraan namun tidak menyedari sebuah pengertian kemenangan ini dalam kemabali kepada ISLAM yang sebenar...

Nanti tidak ubah jadinya sama seperti sekadar mengibar bendera Malaysia di musim kemerdekaan untuk menunjukkan kita ini cintakan negara, Sedangkan roh iaitu diri sejatinya entah ke mana.


Sama juga seperti hari raya Aidilfitri. Sekadar pemberian kad yang cantik atau ucapan dari mulut yang manis memohon maaf namun roh iaitu diri yang sejati entah ke mana. Amatlah rugi jikalau perkara seumpama ini berlaku terhadap diri kita...

Secara ringkasnya, apa yang ingin penulis tekankan pada entry kali ini ialah, ayuh kita sama2 kembali pada ISLAM yang mendaulatkan AL Quran dan Assunnah sebagai undang-undang idup manusia. Apalah erti Hari raya aidilfitri jikalau disaat dan detik kita berhari raya, tetapi disana kita masih lagi mengamalkan undang2 kapitalis, undang2 ciptaan manusia yang menolak undang2 Allah. Apalah ertinya lagi jikalau Aidilfitri itu disambut dengan hiburan yang melampau, pemakian yang mendedakah aurat dan masih lagi mengamalkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan..


Apa yang menyedihkan penulis dewasa ini ialah seolah2 perayaan aidilfitri itu sudah menjadi satu ADAT, bukan lagi suatu IBADAH. Sebagai orang ISLAM, kita harus memahami bahawa perayaan kita tidak sama denga perayaan agama2 lain kerana perayaan Umat ISLAM adalah suati ibadah, dah sifat ibadah itu pasti dan pastinya mempunyai garis penduan dan syariat yang ditetapkan oleh Allah..

Tetapi apa yang berlaku dalam masyarakt kita pada hari ini, ADAT telah mengatasi IBADAH. Manusia sibuk mencari nama dan pangkat disisi manusia berbanding nama dan pangkat disisi Allah.Lihat sahajalah fenomena yg berlaku, setiap kali menjelang Aidifitri, pelbagai rancangan TV dihidangkan seolah2 menghalang untuk kita pergi ziarah dan menziarahi, walhal inilah yang dituntut..Ini belum lagi dicampur dengan pemakaian anak2 muda pada hari ini yang kebanyakan tidak selari dengan syariat ISLAM..Inilah realiti yang berlaku dalam masyarakt pada hari ini..

Atas maksud itulah, perlunya ada segolongan yang sentiasa mengingatkan kita akan hal ini supaya Kemulian ISLAM itu tidak dicemari dengan keghairahan nafsu mengikut logik akal. Sebab itulah masyarakat pada hari ini perlu kembali kepada ISLAM secara SEPENUHNYA, bukan separuh2....Gunakanlah Tarbiyyah di bulan Ramadhan itu sebagai titik permulaan untuk kita berubah ke arah yang lebih baik dan kembali kepada Fitrah ISLAm yang sebenar...Kesimpulannya, kehadiran Syawal yang mulia ini menuntut kita bermuhasabah diri sejauh mana kita berjaya memanfaatkan bulan Ramadan yang bakal berlalu ini. Semoga latihan iman dan takwa yang kita jalani sepanjang Ramadan mencetuskan perubahan yang berkekalan dalam diri kita semua.

“Semoga sepanjang tahun ini, kamu berada dalam kebaikan”.

Selamat Hari Raya AIdil Fitri, Maaf Zahir Batin dari Saif Al Nidham untuk semua....Jom pakat kite maaf-maafan sesama kita..uweee.... :)

0 comments: