ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: KHAS BUAT KORANG!! :) ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sayang buat semua...

" Barang siapa yang menjalani suatu jalan yang mencari ia di dalamnya akan ilmu, maka Allah Taala memudahkan baginya jalan untuk ia menuju ke dalam syurga "
H.R Tirmidzi dan Ibnu Majah




Entry kali agak agak sempoi dan rileks jerr..hehe...jom layan....Ha, bley bace tak jadual exam kat atas tu? Klu nak tau, tu lah jadual Exam End Posting O&G penulis. Iye, dah nak abis dah posting O&G nie. Pejam celik pejam celik jer, tgk2 dah masuk final week. Truly from my heart, penulis rase seronok sangat Posting O&G nie. Walaupon bizi, kadang2 x cukup tido, tp ntah la, yg penting penulis enjoy sgt sepanjang posting nie. Mungkin suatu hari nanti penulis akan jadi O&G Specialist kot..sape tau? Doa2 kan je la erk teman2..hehe

Kat bawah nie penulis nak kongsi la ngan teman2 semua..penulis rase, antara faktor UTAMA yang buat penulis rase seronok dan enjoy posting O&G nie adalah kerana mempunyai Kawan2 study group yang HAPENING GILERR..!!. Btol, penulis x tipu..sampai ade satu tahap penulis rase sedih sgt biler tak der study gp..dasyatkan??? hehe...


Pada awalnyer, Study Gp penulis hanyer terdiri drp 3 org jer, iaitu penulis, Nora and fadila. Memula tu agak bosan jgk la, tp still on..iyela, asek muke nie jer..nak2 lagi nora tu ( hehe..jgn marah, gurau jer)..selang 2 hari kot klu tak silap penulis, tambah lagi 2 org ahli Group kami iaitu Tinesh dan Lovenia..so, seronok la ckit sb byk discussion..tp, still la pasif..masing2 semua skema je..ish, x ske la cma nie..so, Group nie kekal smp sblm penulis bertolak ke Hospital teluk Intan pada minggu ke 3-4..


So, kat sane..oleh sebab hanye penulis, nora dan tinesh je yg pergi HTI pada minggu tu, kami terpkse berpecah la. 3 hari pertama kat sane mmg kami tak buat la study gp sehinggalah kami sedar bhwa klu tak der study Gp kat HTI nie, mmg akan jadi Posting JKM la..so, atas kesedaran yang timbul pada ketika itu,haha... kami pon terimalah cadangan geng2 pompuan utk form study Gp...


Ha, part nie la yg best nie..hehe...nk tau nape? sebab penulis rasekan, bermula dari study Gp kat HTI nie lah kami jadi cam seronk giler nk study Gp..so, waktu nie, Muzuk, kak aina, Mas Edi dan Zulpp antra ahli yg tambah dlm stdy gp penulis. Wow, klu teman2 nk tau, hampir tiap2 hari kami buat, lepas zohor smp la asar..nak wat mlm x bley sb dok umah sewa..mane nak cari Ibnu Sina nak Taman Melur tu.hehe..Waktu nie la perangai sebenar geng2 study gp penulis nie terserlah...nak2 lagi tinesh..haha...seriusly, penulis terkejut giler rupenya perangai tinesh nie lebih maju dari penulis...Thanx Tinesh..U make ur Study Gp alive and hapening..Mmg lawak ar..hehe...so, byk kenagan kami kat HTI tu..mmg sernk...!!


So, blk je kami semula ke HUKM pada minggu ke 5, kami terus je stdy gp...Alhamdulillah, lagi sorang ahli tambah dalam study gp penulis, iaitu Zatil..so, memandangkan penulis dah kenal lame zatil nie, mmg bley predict cam ne la jadi terhadap study gp kami...dan mmg terbukti pon...hehe...HAPPENING...ENJOYING...LEARNING....and...LOVING...nie la penulis dapat katekan berkenaan situasi setiap kali Study Group diadakan waktu sekarang..Korang memang best ar..!!! serius..!!!!...

Ha, klu teman2 nak tau, haha..kami semua ade panggilan masing2 tau iaitu Prof zatil, Registra Tinesh, Dr Muzuk, Staff Nurse Aina, PK Zul, penulis hnye dapat title as a Student Ijam (hehe, manje je bunyi nyer) n last but not last, the most wanted one is Datin Norell...hehe....Terbaru, iaitu petang tadi, Fadila dan Lovenia dah balik..so, inilah kali pertama ahli Star-D Group penulis yang agak ramai, termasukklah Marlini..tp diorg nie x smpt nak bagi name lagi..cume fadila jer dpt title Student JM (Jururawat Masyarakat) hehe...tp yang bestnyer, walaupon ramai, kami ttp hepi...!!!...,sayang korang semua..!!.Muaaahhhh!!!!!!.... Khas dari penulis utk korang tau...!! :)


So, kat bawah nie, penulis letakkan beberape peringatan terutamanya buat diri penulis dan teman2 semua agar waspada dengan Ilmu yang kita ada..ingat, Ilmu adalah kurnian Allah, bile2 mase sahaja Allah bley tarik dan bagi...so, sebelum penulis wat konklusi, jom kita bace beberape potong hadith, dalam buku bertajuk " Kelebihan Ilmu dan Ulama - karangan Abu Ali Al Banjari An-Nadwi Al-Maliki " :


" Daripada Ka'ab bin Malik RA berkata : Rasulullah SAW bersabda : Barang siapa mencari ilmu untuk menandingi para Ulama atau mengalahkan orang2 jahil atau untuk memusatkan perhatian manusia kepadanya, maka orang itu akan dimasukkan Allah ke dalam api neraka. " HR Tirmidzi

jom layan satu lagi...

" Ibnu Omar RA, Rasulullah SAW bersabda :m Barang siapa menuntut ilmu bukan kerana Allah, atau menghendaki ia dengan ilmunya itu akan yang lain daripada Allah Taala maka hendakalah ia mengambil tempatnya di dalam neraka" H.R Ibnu Majah

So, ape konklusi teman2 rase?? agak2 la..hehe...Ringkasnya, suke untuk penulis ingatkan kepada penulis dan teman2 semua agar sentiasa perbetulkan NIAT kita semasa belajar hanya untuk Allah...bukan untuk menunjukkan kita ini hebat ataupn untuk mendapat perhatian orang lain kerana amalan ini amat dibenci oleh Allah dan tempatnya hanye di neraka. Dan yang paling penting, sentiasa berkongsi dan saling ajar antra satu same len sb Allah akan tambah kan lagi kefahaman Ilmu kite bile kite ajar kepada orang lain tanpa mengharap sebarang pembalasan..


Akhirnya, sempena ngan Exam yang bakal menjelang hari Isnin dan selasa ini, suke untuk penulis ucapkan semoga berjaya semua pada teman2 yang satu posting dengan penulis, special to penulis punyer ahli study group, Prof zatil, Registra Tinesh, Dr Muzuk, Staff Nurse Aina, PK Zul,Datin Norell, JM Fadila, Lovenia dan Marlini.!!!..Moge kite semua dapat jawab dengan tenang dan dipermudahkan Allah.Amin...

“Ya Allah! Sesungguhnya kami menitip apa yang kami baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepada kami ketika kami memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu”.

p/s : Sebenarnye penulis nk letak gmbr korang..tp, tgk2, rupenye kite x pernah ade gambar..huuu...xpe la..nanti penulis letak..so, nxt Study gp pakai lawa2 n cantek2, kite bergambar yer...hehe..

" BERBAKTI SELAGI MAMPU "

10 comments:

Anonymous said...

prof x pandai la nk komen kt blog(maklumla zaman prof xde blog2 ni)..btw tq sbb acknowledge ktorg dlm blog ko..(ktorg mmg tau ktorg BEST)..hahaha..opss behave prof..gud luck kawan2ku..ingat tau..we r not here to compete BUT to complete each other..lawan diri sendiri sblum lawan org lain ok~

-prof zatil-

Anonymous said...

salam..nice blog (design dn penulisan). nk brkongsi doa sblum bljar/menghafaz. "Ya Allah, terangilah pndgn mataku dgn kitab suciMu,lapangkanlah dadaku dgnnya, berilah aku dpt beramal dgnnya, fasihkan lidahku dgnnya,kuatkan ingtanku,segerakan kefahamanku,dgn izin dn kekuatanMu,sesungguhnya tiada daya upaya melainkan diriMu whai Tuhan yg Maha Pengasih di antara Pengasih".

Anonymous said...

salam~~hahha...maseh la..masih sempat selit2 kan name kitorg sumer dlm blog ko...we do not want to win this battle alone,dat would only make us as a loser, but to reach the final line together as winners..aper2 pon....hope fully kte dapat wat terbaik dalam xam ari isnin nih n exam2 seterusnya...

~KE ARAH CEMERLANG PRO EXAM~

Dr Lia..aka Dr Ayu

Anonymous said...

hahaha...mmg terbaeklaaa...
tapi maseh sempat mengutuk datin disitu...
btw, setadi grup nie mmg best...
nanti kite masak spaghetti....weeee

~datin norelle~

saif al nidham said...

Salam to all...

wah, meriah jgk komennyer...hehe...
Prof zatl, Dr lia n Datin norelle, selamat maju jaya dlm exam...Moge Allah permudahankn kita semua...

Anynomous : SYukron atas perkongsian doa...

Yea...nt dpt makan spegeti.. :) suke2...

teen-ash said...

tanx ijam for dis entry....terharu baca... u guys are awesome...lets go hit it 2mro....!! chaiyok guys...!!

Anonymous said...

syukran..ini pula doa slpas belajar/menghafaz,lebih kurang sama dgn doa yg saudara dah post. "Ya Allah,aku titipkan apa yg telah aku pelajari padaMu,kembalikan ilmu itu di saat aku memerlukan,dan jgn lupakan aku padanya,dan selawat ke atas Saiyyidina Muhammad dn atas keluarganya dan sahabatnya semua." marilah sama2 mengamalkan doa ini setiap kali menuntut ilmu. InsyaAllah,smga diberkati. Wallahualam.

saif al nidham said...

YEah...gud luck semua...
Yakin pada diri..we can do it..!!

Syukron atas Doa itu...yup, jom kita sama2 malkan...

sn ainana soon to be dr aina said...

aku nak nangis la ,seryes..rs cm nk berpisah pulak.korang mmg best.sonok sma2 tolong kwn2 kan...nnti next posting smua jd dr la...wey!aku taknak jd sn lagi!!!!!!hahah

gudluck semua!

saif al nidham said...

haha..Nt kite berunding ngan Prof...
tp kan, klu student nak jdi Dr, ok je..
yg peliknye, Staf Nurse nk jadi Dr...hahaha..x ke pelik tu..x pernah x buat org..hehe :)
xpe, nt kite anto memorandum kat Prof ye...