ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: REKOD BARU TERCIPTA..!! ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam sayang buat semua...

"Tidakkah mereka perhatikan, bagaimana Allah memulai ciptaan kemudian mengulanginya? Sesungguhnya yang demikian itu mudah saja bagi Allah. Katakanlah:'Berjalanlah di muka bumi dan perhatikanlah, bagaimana Allah memulai ciptaan, kemudian Ia mengulangi penciptaan itu sekali lagi. Sesungguhnya Tuhan Berkuasa atas segala sesuatu." (QS. 29:19-20)



Bertemu kembali...... :) sebelum pergi jauh, nak dengar satu kisah lawak x..?? x nak?? ku x nak, nak kabo jugak..hehe..ceritanya bermula......semalam kan penulis baru je smp umah dr KL, pastu terus pergi bandar cari tiket utk pulang ke KL semua..haha..ini adalah perkara lawak yg xpernah penulis buat sebelum ini..kurang2 nye, rehat la kat umah sehari-due, baru cari tiket.. :) ..erm, lawak ker..??? ikut korang la..tp bg penulis, ia adalah satu lawak antarabangsa..ngee...

Sebenarnye, utk entry kali ini, penulis berhasrat untuk uploadakan semua gmbar " Kembara Ukhwah" penulis bersama sahabat2 penulis..kan penulis ada janji kat entry sebelum nie kan..?? tp, disebabkan "KertasGulaMerah" udah potong line, die dah upload awal2...( berani die nk lawan bloggers tegar nie ye..xpe, ciap die nanti..x dpt la die nk merase bela arnab tu..haha..) so, untuk entry kali nie, penulis nk cerita satu lagi Rekod Baru a.k.a Sejarah dlm idop penulis yg berjaya dicipta....nak tahu..??? Jom layannzzzz.......

nie gmbar sehari sebelum bertolak..hee

Hm..rasanya semua sudah tahu..buat teman2 yang belum tahu, buat pertama kalinya dalam idop, pada tarikh keramat iaitu 4 Jamadilawal 1432H bersamaan 8 April 2011, iaitu hari Jumaat yang penuh barokah, penulis pulang ke Terengganu dari Kuala Lumpur, ataupon lebih speficik dari HUKM @ PPUKM menaiki Moto Lagenda Kesayangan penulis a.k.a My Lagendz..hah?? tak percaya..?? sila percayakan diri anda..hehe..

Sebenarnya, impian ini penulis ada sejak dari tahun 3 lagi..tapi, apakan daya, selalu pergi " sambung belajar" apabila dpt cuti panjang..tahun 4 pon sama....tp Alhamdulillah, Allah memakbulkan doa penulis bila abis tahun 5... ;) Memula tu, bimbang jugak kot2 la abg tak bagi, tp My Brother very-very-very sporting..!!! die bagi beb...penulis pon terkejut..haha...

Tepat jam 6.30 pg jumaat, setelah ciap solat subuh, penulis bersama abg penulis terus bertolak....Alhamdulillah, cuaca baik dan cerah sepanjang perjalanan..cume tu bile smp kat Highway Karak tu, lebih kurang 7.30 pg, Allah sahaja lah tahu betapa sejuk waktu dan ketika itu..naseb la penulis pakai 2 lapis, satu jaket moto, satu lagi baju hujan,,tu pon sejuk lagi..huuu...

nie gmbar kat Pantai Kemasik, kemaman....cantek kan helmet tu..hee

aduhh..sape yg ambik gmbr nie...?? hehe..nie kat Masjid Rantau Abang..smpt tdo 5 minit jer...ha, klu nk tahu, yang 2 orang tu adalah anak buah penulis..cumel kan..?? ;)

So, inilah Rekod Terbaru penulis berjaya ciptakan....Perjalanan sejauh 435 km (plus minus la erk) yg mengambil mase 10 jam (6.30 pg - 4.30 ptg)...fuhhhh..lame tu.....seyes, memang rase cam nk tercabut semua tulang nie ha....kalau nk ikutkan, 2 kali jer penulis berhenti, yang berhenti panjang la..lebih kurang setengah jam..sekali tu waktu sarapan kat R&R Temerloh dan satu lagi waktu lunch, kat Pantai Kemasik, Kemaman....tp, banyak kali je penulis berhenti utk isi minyak dan ilang rase ngantuk...ha, penulis sempat jugak singgah di rumah Malek, shbt penulis yg berada kat Kemaman...hehe...

So, smp2 je umah, penulis terus baring.....tp sblm tu, smpt la jgk update status kat fesbuk...hee..tp, kjp je la penulis tido sebab lepas tu penulis terus ke bandar K.Trg untuk beli tiket balik ke KL semula..mesti teman2 tertanya-tanya kenapa penulis kene blk KL semula, walhal x sempt nk rehat lg kat umah kan..??...Jawapanya, sila baca di bawah...... :)


Sebenarnye, hari isnin ini, iaitu lusa, tepat jam 7.10 pagi, insyaAllah penulis dan beberape lagi sahabat penulis a.k.a Team Medical Sarawak akan berlepas ke SARAWAK dan akan berkampung disana selama seminggu, dari 11 April - 17 April 2011..Ada ape penulis pergi sane..?? Sebenarnye penulis akan terlibat dengan program Operasi Khidmat Kesihatan Masyarakat (OPKIM) bersama Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA)...disamping mengadakan OPKIM, matlamat asal adalah utk menyeru ke arah kebaikan a.k.a Dakwah kepada Masyarakat Sarawak, terutamanya yang berada di pedalaman...InsyaAllah, moge usaha murni ini mendapat bantuan dan redha Allah...

Inilah My LaGendz kepunyaan penulis...banyk sgt dah jasa dan pengorbanan kekasih penulis nie...sayang sangat kat die...!!!!!

Sebenarnye, penulis bersyukur kerana sebaik sahaja penulis selesai menduduki Pro Exam hari tu, banyak undangan dan jemputan program untuk berkhidmat kpd Masyarakat di terima...bermula dengan Jemputan OPKIM di Taman Meru klang, selepas itu diikuti dengan OPKIM di Parit Buntar dan sekarang akan ber"OPKIM" di sarawak...Alhamdulillah ya Allah, Engkau adalah sebaik-baik pengatur jadual cutiku..Walaupon agak penat, ttp penulis enjoy...wassalam

Ya Allah, Andai ditakdirkan aku menemui ajalku, cabutlah nyawaku disaat aku berbakti untuk AgamaMu...Amin...

p/s : Esok nk blk KL dah..tiket jam 10 pagi...pergi ke KLIA jam 4.20 pagi isnin..Mohon doa dari semua agar kami (Team Medical Sarawak ) selamat sampai, semasa dan pulang dr program...




BERBAKTI SELAGI MAMPU

1 comments:

redsugarpaper said...

KertasGulaMerah berjaya potong line penulis tegar..yeah!!hahahaha
ele...org akan pastikan suatu hari nnt org akan dapat gak arnab!!