ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: SANTAP DI RESTORAN CENARA ::


سم الله الرحمن الرحيم

Salam sayang buat semua....


"dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan jgnlah kamu bercerai berai, dan ingatlah nikmat Allah kepada mu ketika kamu dahulu (masa jahiliah) bermusuhan, lalu Allah mempersatukan hatimu, sehingga dengan kurniaanNya kamu menjadi bersaudara, sedangkan (ketika itu) kamu berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari sana. Demikianlah, Allah menerangkan ayat2Nya kepadamu agar kamu mendapat petunjuk". (3:103)

Bersua kembali kita...Apa khabar iman teman2? harap2 sentiasa naik dan paling tidaknya maintain...insyaAllah..Hm, entry kali ini agak santai pengisiannya. Sebenarnya penulis nak berkongsi satu tempat makan yg penulis baru jumpa yang ala-ala ekslusif jugak la ngan teman-teman selain dari Restoran Saba kegemaran penulis tu..hehe...Nak tau tak ape name Restoran nie??...mesti dah tahu kan sebab dah tengok gambar kat atas tu.hehe..Ha, tula name Restoran nie iaitu Restoran Cenara..

Letaknya.....................rasenye tak perlu penulis bagitau kot dimana tempat sebab penulis rasakan tidak berasa sesuai dan elok untuk teman-teman pergi..Aii, tunjuk gambar bukan maen lagi, tp tak galakkan pergi pulak...pening nie...hehe...jangan pening-pening...ada sebab kenapa penulis tidak galakkan untuk Dinner kat sini kecuali dah darurat...So, nt klu ada yg ajak nk pergi Restoran Cenara nie, better pergi ke Restoran lain dulu la jikalau mempunyai pilihan..andai tak ade pilihan, x dapet la den nak nolongnya......






"dan Dia (Allah) yang mempersatukan hati mereka (org yg beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yg berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha Perkasa, Maha Bijaksana " (8:63)

Sedikit peringatan untuk teman-teamn sebab selama mana kita hidup, tidak dapat tidak perlulah sentiasa memberi peringtan agar diri sendiri dan orang di sekeliling mendapat manfaat bersama....


Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : " Ya Aisyah jangan engkau
tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1.Sebelum khatam Al Qur'an.
2.Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir.
3.Sebelum para muslim meridhloi kamu.
4.Sebelum kau laksanakan haji dan umroh...

" Bertanya Aisyah :
" Ya Rasulullah .............Bagaimana aku dapat melaksanakan 4
perkara seketika.?"

Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau
mengkhatamkan Al Qur'an."

"Membacalah Sholawat untuk Ku dan para nabi sebelum aku, maka kami
semua akan memberi syafaat dihari kiamat "

"Beristighfarlah untuk para muslimin maka meraka akan meridhloi
kamu."

"Dan perbanyaklah bertasbih,bertahmid,bertahlil,bertakbir maka
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh."






Penulis tak tahu keadaan Restoran ini ketika waktu siang dan hari-hari berikutnya..tetapi sewaktu penulis pergi, adala 'sumetin' yang tidak berapa seronok ada disana...So, terpulang pada teman2..Keputusan berada di tangan anda...Buatlah pilihan yang terbaik (cam nk ngundi la pulak kan..hehee) ...wassalam

BERBAKTI SELAGI MAMPU

1 comments:

Anonymous said...

boleh share x apa yg 'sumtin' nye tu? cz sy plan nk bw kakak sy g mkn d restoran ni... bole sy tahu? kot la mende xelok, boleh elakkn ye x