ALLAH DIUTAMAKAN

AMAL DIPERTINGKATKAN

Peringatan….

Sebarang penulisan atau artikel di dalam blog ini tidak boleh dijadikan Rujukan Utama kerana penulis blog ini hanyalah insan biasa yang masih belajar mengenal erti hidup sebagai khalifah Allah..

Sebarang komen dan cadangan penambahbaikan sangat2 di alukan…Emailkan kepada marshall_niz@yahoo.com

:: Selamat kembali bersekolah :) ::

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam sayang buat semua....

Alhamdulillah, marilah kita sama2 panjatkan rase syukur kehadrat Allah SWT kerana masih lagi memanjangkan usia dan waktu kita untuk kembali semuala ke medan "Jihad" dalam mengejar cita2 sebagai seorang Doktor Muslim selepas bercuti meyambut AidilAdha beberape hari yang lepas...macam mane ngan sambutan Aidiladha teman2?? Dah puas makan daging? ke blom lagi?hehe...ape2 pon same2 la kita "membuang" balik semua lemak daging yang melekat nie...ape lagi, bersenam la..hehe...

Hm..di kesempatan ini juga penulis ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat ber"Posting" baru buat teman2 satu batch ngan penulis yang mulanya esok..Jadi suke untuk penulis kongsi dengan teman2 sedikit perkongsian,mudah-mudahan dapat menambahkan kekuatan kepada kita untuk memulakan posting baru esok :)

Dalam satu Hadis Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya :

"Barang siapa keluar untuk menuntut ilmu maka ia termasuk dalam golongan orang yang berjuang pada jalan Allah ,sehinggalah ia kembali"..


Islam memandang tinggi orang yang menuntut ilmu, ia merupakan satu amalan yang sangat tinggi nilainya. Pahalanya amat besar sehingga orang yang mati semasa menuntut ilmu dikategorikan seperti seorang yang mati dalam beribadah @ Syahid.Inilah besarnya darjat dan kedudukan Allah berikan kepada manusia yang sedang menuntut ilmu.Berani penulis nyatakan bahawa menuntut ilmu juga merupakan satu JIHAD kerana ia memerlukan pelbagai bentuk pengorbanan, baik dari segi masa,wang ringgit dan tenaga. Penulis rase tidak perlu untuk megupas panjang apa yang teman2 semua telah korbankan.Cumenya biarlah ia selari dengan niat yang ikhlas kepada Allah..


Jom kita hayati ayat pertama yang diturunkan dalam al-Quran yang mana memerintahkan manusia supaya membaca yang maksudnya menuntut ilmu, sebagaimana firman Tuhan yang bermaksud :

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan.Dia yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah danTuhanmulah yang maha pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan Qalam”. (al-Alaq – ayat 1-4)


Dari ayat ini jelaslah menunjukkan betapa pentingnya ilmu dalam Islam, kerana ia merupakan suruhan pertama Allah kepada manusia.
Jadi, sebagai kesimpulan..marilah kita sama2 berdoa kepada Allah supaya memberi kekuatan kepada kita untuk terus menuntut ilmu sehingga lah kita MATI kerana sesuai dalam satu hadith Rasulullah SAW yang bermaksud :

"Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad".


"Selamat berposting baru buat semua"p/s : Penulis akan memasuki posting TRIAD :)

0 comments: